niedziela, listopada 10, 2019

Budyń dyniowy




Budyń dyniowy to jedna z moich ulubionych wersji domowego budyniu, który jest doskonałą propozycją na zdrowy deser lub podwieczorek nie tylko dla najmłodszych.
Smak dyni rewelacyjnie łączy się z odrobiną cynamonu tworząc aksamitną konsystencję.
Pyszności!
Budyń dyniowy gości u mnie każdej jesieni, choć przyznam, że czasami bywa i o innej porze roku, ponieważ zawsze posiadam zapas puree z dyni.
Polecam.

(3 porcje)
1 szklana puree z pieczonej dyni (1 szklanka = 250 ml; przepis na puree tu - klik)
2 szklanki mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (*)
2 łyżki miodu
1/3 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła

 Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim żółtka, mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz miód.
Pozostałe mleko zagotować i połączyć z puree dyniowym.
Następnie energicznie mieszając należy dodać masę żółtkową.
Całość mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Na końcu wmieszać odrobinę masła.
Budyń podzielić na porcje i podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.

(*) Jeśli wolicie gęsty budyń to dodajcie o 1 łyżkę (płaską) mąki więcej.


14 komentarzy:

  1. też ostatnio robiłam, jest pyszny i ma fajny kolorek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychotka, dynia jest taka uniwersalna, można z niej zrobić zupę, ciasto, a nawet budyń, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł! mam dużo dyni, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Budyń baaardzo lubie. Czasem jak mnie najdzie faza na budyń to potrafię go jeść codziennie. Dyniowego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam wszelkie budynie. Koniecznie spróbuj dyniowego!

      Usuń
  5. Super pomysł,muszę koniecznie zrobić,mój syn uwielbia budyń w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger