środa, października 09, 2019

Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi




Orzechy włoskie są moimi ulubionymi, więc nic dziwnego, że te ciasteczka są jednymi z wielu, które uwielbiam oraz wypiekam co jakiś czas od bardzo dawna!
Są bardzo delikatne, kruche i wręcz rozpływają się w ustach, a ich orzechowo-maślany zapach już niesamowicie kusi podczas mieszania składników.
Możecie je przygotować na dwa sposoby, czyli jak ja wałkować i wykrawać różne kształty lub formować kuleczki - delikatnie je spłaszczając.
To kto ma ochotę na takie kruche ciasteczka z orzechami włoskimi?

(około 1 duża blacha z piekarnika)
80g orzechów włoskich (bez łupinek)
125g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
125g masła
50g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego

Orzechy należy podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu rozdrobnić malakserem lub w młynku do kawy, ale nie na pył.
Orzechy przesypać do miski, dodać kawałki zimnego masła oraz pozostałe składniki.
Całość posiekać nożem, a następnie za pomocą dłoni wyrobić na jednolitą konsystencję.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnym kształcie.
Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 15 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym piekarniku.


Inspiracja stąd - klik.

24 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kruche ciasteczka. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam orzechy włoskie, dodaję je do sałatek, ciasteczek, ciast, panierki do kotletów itd... Na wszystko co orzechowe jestem na tak;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To z chęcią wpadłabym na coś pysznego z Twojej kuchni ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ciasteczka, ale muszę unikać póki co :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka pierwsza klasa,do schrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczę są :-) Widzę małe pomocne rączki, moja córcia też tak chętnie pomaga :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. A Natalka od rana krzyczy ciasto lub ciastka, więc zabawa musi być ;)

      Usuń
  6. Zapachniało mi świętami
    Orzech włoski jest najlepszy na mózgownicę

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy mąkę pszenną mogę zastąpić orkiszową lub owsianą ?
    mam cukrzycę ciążową i pszenną wykluczam..a ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orkiszowa sprawdzi się idealnie! Z owsianej też wyjdą, ale sądzę, że wtedy będą zbyt kruche i sypkie.

      Usuń
    2. Dziękuję, robię dzisiaj z orkiszowej, będzie trochę słodkości na weekend🙂

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger