niedziela, października 13, 2019

Gulasz z szynki w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym



Gulasz z szynki w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym to bardzo prosta propozycja na szybki obiad, który sprawdzi się na co dzień i od święta.
Mięciutkie, chude mięso idealnie komponuje się z delikatnym sosem.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.

około 500g szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa)
papryka słodka
papryka ostra
sól
mąka do obtaczania
olej
Dodatkowo:
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
500 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
natka pietruszki/koperek
Ponadto:
  3 łyżki śmietany 12-18 %
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące.
Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
 Dodać pokrojone marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie.
  Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
 Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek oraz śmietanę połączoną z koncentratem pomidorowym.
 Danie doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.

 W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.

12 komentarzy:

  1. Pyszne danie, dla mnie jesień to pora zup i gulaszy, chętnie gotuję takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja uwielbiam gulasze niezależnie od pory roku.

      Usuń
  2. Uwielbiam taką szybką kuchnie z pomidorami, ale że marchewka.
    Muszę spróbować
    U mnie zapiekanka makaronowa z, papryką , pomidorami i mięskiem drobiowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj i pochwal się efektem. Twoja zapiekanka z pewnością by mi smakowała!

      Usuń
  3. wygląda bardzo pysznie i ten sosik

    OdpowiedzUsuń
  4. podsunęłaś mi pomysł na obiad. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny gulasik, tylko dlaczego dodano zdjęcie potrawy zwymiotowanej, a nie przed spożyciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego dodaje się komentarze z konta anonimowego a nie normalnego?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger