piątek, sierpnia 02, 2019

Lody truskawkowe z mascarpone






Sklepowe lody truskawkowe nigdy nie były moimi ulubionym, ale za to te domowe są przepyszne!
A lody truskawkowe z mascarpone to już jedne z tych, którym nie da się oprzeć.
Są pysze, kremowe i nie wymagają mieszania podczas mrożenia, chyba, że wolicie bardziej puszystą wersję lodów.
Koniecznie spróbujcie!

500g truskawek + 3 łyżki cukru
250g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30-36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego

Truskawki umyć, pozbawić szypułek oraz przełożyć do większej miski.
Następnie do owoców wsypać 3 łyżki cukru i całość zblendować na jednolitą konsystencję.
Schłodzony serek mascarpone zmiksować z zimną śmietanką oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Powinien powstać gęsty krem, do którego należy ostrożnie dodać puree truskawkowe.
Wszystko razem wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników, przełożyć do pojemnika (*), przykryć oraz wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
 
 (*) Użyłam pojemnika po lodach o pojemności 1,5 litra.
 

16 komentarzy:

  1. Pyszne lody 😊 Szkoda, że nie ma już truskawek. Ale może w przyszłym roku skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super jeszcze dzisiaj robię dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się bardzo pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejciu na pewno pyszne. Uwielbiam domowe lody

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie truskawki to bym zjadła teraz mmm....a tu trzeba czekać na nie cały rok, a lody na pewno są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do lodów można użyć też innych owoców. Dziękuję.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger