sobota, lipca 27, 2019

Zupa krem z całych młodych porów





Wiem, że wiele osób zieloną część pora uważa za niejadalną.
Może na surowo, ale po ugotowaniu jest naprawdę smaczna.
Zresztą od zawsze jak zużywam białą część pora do konkretnych potraw to zieloną dodaję do zupy.
Tym razem chciałam Wam zaprezentować pyszną zupę krem z całych porów.
Użyłam do niej młodych warzyw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ugotowali ją ze starych, nawet zimą.
Zupa jest lekka, a jednocześnie bardzo sycąca!
Moja córka za każdym razem zjada swoją porcję i prosi o dokładkę.
Polecam!

mięso na wywar (u mnie kawałek schabu) (*)
750 ml wody
4-5 młodych porów (biała i zielona cześć; u mnie niewielkie) (**)
2 ziemniaki (średnie)
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku/natki pietruszki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (polecam wędzoną)
domowa vegeta lub dobrej jakości przyprawa zakupiona w sklepie
sól, pieprz
Dodatkowo:
 1 łyżka masła/oleju
Ponadto:
250 ml słodkiej śmietanki/mleka (można nie co mniej)

Mięso zalać zimną wodą i zagotować.
Następnie wodę zlać, mięso opłukać i nalać 750 ml świeżej.
Do garnka dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę, listki laurowe oraz odrobinę domowej vegety.
W międzyczasie umyte pory posiekać (w całości) w talarki, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Następnie całość przełożyć do gotującej się zupy i gotować do miękkości wszystkich składników.
Na końcu dolać mleko/śmietankę i wsypać posiekany koperek/natkę pietruszki (***) oraz wszystko zblendować na kremową konsystencję.
Gotową zupę doprawić do smaku gałką muszkatołową, papryką i pieprzem oraz w razie potrzeby solą.
Jeśli zupa jest za gęsta to należy do niej dolać odrobinę wody i zupę ponownie ją zagotować.

(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.
(**) Moje pory były dość małe, więc w okresie niesezonowym wystarczy 1 naprawdę dorodny por.
(***) Zieleninę można dodać również na końcu.

W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger