niedziela, czerwca 02, 2019

Sernik z truskawkami na kruchym cieście





 Sernik ten piekłam już niejednokrotnie jako nastolatka i miło mi się kojarzy z moją mamą, która go uwielbiała...
Cóż, ciasto jest naprawdę smaczne oraz proste w wykonaniu.
Masa serowa rozpływa się w ustach i doskonale komponuje z kruchym spodem, lekko kwaskowatymi truskawkami oraz słodziutkim lukrem, który możecie zastąpić białą czekoladą.
Koniecznie spróbujcie tego przepysznego połączenia!

(Forma o średnicy około 25 cm)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
100g masła/margaryny
1 jajko (lub 2 żółtaka)
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (*)
2 jajka
2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru
1 szklanka cukru pudru
200g masła
Dodatkowo:
500g truskawek
biały lukier/biała czekolada

Przygotować kruchy spód.
Wszystkie składniki szybko zagnieść, a powstałym ciastem wylepić formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotować masę serową.
Masło zmiksować z cukrem i następnie kolejno z jajkami, serem oraz proszkiem budyniowym.
Całość przełożyć na podpieczony spód.
Na wierzchu ułożyć połówki truskawek.
(Nie ma różnicy którą stroną. Ja zawsze układam przecięciem w dół.)
Sernik piec około 1-1,5 godziny w 190 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od piekarnika. W starym gazowym piekarniku godzina mi wystarczyła, a w nowym - również gazowym muszę dodać kilkanaście minut. Wierzch sernika powinien być sprężysty.)
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i schłodzić w lodówce.
Po tym czasie udekorować je lukrem lub roztopioną białą czekoladą.
(U mnie zazwyczaj jest to lukier.)

(*) Najlepiej twaróg samodzielnie zmielić lub użyć dobrej jakości sera z wiaderka.
Sernik można upiec również serków wiaderkowych na sernik, lecz wtedy do masy należy dodać około 120g masła, a nie 200.

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger