piątek, czerwca 21, 2019

Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni



Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni to pyszna propozycja na "coś" słodkiego do pochrupania.
Smakują naprawdę rewelacyjnie i są delikatnie kruche, ale nie twarde (!).
Poniżej podałam Wam przepis na ich niewielką ilość, lecz od razu podpowiadam, abyście podwoili lub nawet potroili składniki.
Ciasteczka naprawdę wciągają i przy okazji nadają się do dłuższego przechowywania.
Polecam!

(około 10 sztuk)
150g mąki orkiszowej (u mnie typ 300, ale możecie też użyć pszennej)
100g masła/margaryny
100g cukru/ksylitolu
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
 50g pestek dyni (waga bez łupinek)
 
Pestki dyni należy podprażyć na suchej patelni i następnie połowę z nich zmielić na drobne kawałeczki, ale nie na pył.
Resztę pozostawić w całości.
Mąkę dokładnie połączyć z masłem/margaryną, cukrem, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
Na końcu do jednolitej masy wmieszać zmielone oraz całe pestki dyni.
Z powstałej masy uformować kuleczki mniej więcej o wielkości małego orzecha włoskiego.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć oraz z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut w 180 stopniach i ostudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger