piątek, czerwca 28, 2019

Gulasz z fileta indyka z papryką w kremowym sosie z mascarpone



Ostatnio miałam ochotę na pieczony filet z indyka, lecz po wyjęciu mięsa z opakowania okazało się, że jest ono mało kształtne i niezbyt nadające się do pieczenia.
Hmmm... i co teraz?
Rozejrzałam się po kuchni i zobaczyłam dwie samotne papryki oraz resztki serka mascarpone w lodówce.
W taki o to sposób powstał przepyszny gulasz, na którego odrobinę "załapali się" moi znajomi prosząc o przepis.
A wiecie, że nikt nie przepuszczał, że mięso z fileta indyka może być tak miękkie oraz soczyste?
Całość naprawdę wyszła rewelacyjna w smaku!
Delikatny i kremowy sos z nutą papryki można byłoby jeść bez mięsa.
Receptura poszła już w świat, więc i Wy ją łapcie.
U mnie niebawem będzie powtórka, tym bardziej, że moja córka zjadła porcję z dokładką.
Polecam!

(około 4 porcje dla dorosłych)
700-750 fileta z indyka (1 niewielka sztuka)
sól, pieprz
mąka (u mnie orkiszowa razowa)
papryka słodka wędzona (może być zwykła)
tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
Dodatkowo:
2 kolorowe papryki (u mnie zielona i żółta)
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu/wody (1 szklanka = 250 ml)
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Sos:
2 łyżki serka mascarpone
1-2 łyżki mąki
Ponadto:
1/2 pęczka koperku

 Mąkę wymieszać z papryką w proszku.
 Filet z indyka należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę oraz posypać solą z pieprzem.
Następnie mięso należy obtoczyć w paprykowej mące i obsmażyć na rozgrzanym maśle/oleju.
Całość przełożyć do garnka.
Oczyszczoną paprykę pokroić w paseczki i z drobno posiekanym czosnkiem przełożyć na patelnię z tłuszczem po mięsie.
Wszystko razem przemieszać, przykryć i dusić do momentu, aż papryka będzie al dente.
Paprykę z czosnkiem przełożyć do fileta.
Dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz bulion/wodę.
Całość wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
Przygotować sos.
Serek mascarpone rozmieszać z mąką oraz odrobiną płynu z gulaszu.
Mieszankę dodać do garnka i dokładnie wymieszać.
Gulasz podgotować jeszcze chwilkę do momentu zgęstnienia sosu.
Na końcu dodać uprzednio posiekany koperek oraz doprawić zgodnie z własnym smakiem.
 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger