piątek, maja 17, 2019

Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą



Tak przygotowany omlet jest mięciutki, puszysty i bardzo sycący.
Delikatne ciasto chrzanowe świetnie komponuje się z białą kiełbasą!
Omlet możecie podawać z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami, choć w moim domu zazwyczaj znika w wersji solo!
 Zawsze robię kilka porcji.
Polecam!

(Omlet o średnicy 18-20 cm)
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
 2 łyżki mleka
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz
Dodatkowo: 
3/4 białej kiełbaski (parzonej)
Ponadto:
olej/masło do smażenia 

Mąkę, mleko, żółtka oraz chrzan należy dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było grudek).
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
Całość doprawić niewielką ilością soli z pieprzem.
Białą kiełbasę bez skórki pokroić w plasterki, a następnie równomiernie ułożyć na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu.
Kiełbasę zalać masą biszkoptową.
Omlet smażyć pod przykryciem do momentu ścięcia się wierzchu i przewrócić na drugą stronę.
(Uważać przy przewracaniu placka, ponieważ jest bardzo delikatny. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.) 
Przewrócony omlet chwilkę dosmażyć.


 Użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania.

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger