czwartek, kwietnia 25, 2019

Jajka faszerowane z chrzanem




To banalnie prosty, ale niezwykle smaczny pomysł na faszerowane jajka, które sprawdzą się nie tylko jako propozycja świątecznego menu.
Jajka są delikatne w smaku, lecz z wyraźną nutą chrzanu.
Świetnie komponują się z przeróżnymi mięsami oraz w wersji solo, którą bardzo lubię.
Polecam!

3 jajka
2 łyżki majonezu (płaskie)
1/2-1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka (*)
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo i po ostudzeniu obrać, przekroić na pół, a następnie delikatnie wyjąć żółtka.
Żółtka dokładnie utrzeć z chrzanem oraz majonezem.
Masę doprawić do smaku i wypełnić nią puste białka.
(Można użyć łyżeczki lub dekoratora do kremu.)
 Całość ozdobić według uznania.

(*) Ilość chrzanu zależy od jego ostrości i naszych preferencji smakowych.
Ja używając ostrego dodaję około 3/4 łyżeczki.


W przepisie użyłam chrzanu i majonezu Społem Kielce.


14 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger