niedziela, marca 10, 2019

Przepyszna kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami i masłem migdałowym (bez pieczenia)



To moje kolejne autorskie ciasto, które stało się hitem wśród mojej rodziny i znajomych!
Jest naprawdę obłędne w smaku i skromnie przyznam, że jestem dumna z tej prostej, ale świetnej receptury.
Lekko słone krakersy doskonałe komponują się ze słodyczą kremu budyniowego oraz delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i pyszną polewą czekoladową z chrupiącymi płatkami migdałów.
Przysłowiową kropką nad "i" stanowi dodatek masła migdałowego!
Uwierzcie mi na słowo, że ciasto niesamowicie kusi i wprost rozpływa się w ustach...
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
Ps. Możecie też zrobić wersję ciasta z masłem orzechowym, które powinno być dobrej jakości i bez zbędnych dodatków.
 Będzie także smaczne, lecz dla mnie bardziej smakuje opcja migdałowa.

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
Krem budyniowo-migdałowy:
1,5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 budyń waniliowy/śmietankowy
100g masła
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki masła migdałowego
Krem z serkiem mascarpone:
 200g serka mascarpone
200g śmietanki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła migdałowego
Polewa czekoladowa:
60g czekolady (u mnie mleczna i odrobina gorzkiej)
2 łyżki masła migdałowego
Dodatkowo:
około 150g solonych krakersów
50g płatków migdałowych do posypania wierzchu

Przygotować krem budyniowy.
Z 1,5 szklanki mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim proszek budyniowy.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z mieszanką budyniową.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.

Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem oraz na końcu z masłem migdałowym.
Przygotować krem z serkiem mascarpone.
Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone.
Na końcu nie przerywając miksowania dodać masło migdałowe.
Całość.
Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę krakersów, krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka.
Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
Polewa.
Czekoladę należy roztopić i wymieszać z masłem migdałowym do momentu powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Całość obficie posypać płatkami migdałowymi oraz ponownie schłodzić w lodówce.
(Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie.)

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger