poniedziałek, marca 18, 2019

Kruche ciasteczka z masłem orzechowym obtaczane w cukrze






Ciasteczka smakują reeewelacyjne i systematycznie wypiekam je już od kilku lat.
Odrobinę przypominają orzechowe herbatniki, lecz samo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza.
 Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym ciastkiem.
  Polecam zrobienie podwójnej porcji, ponieważ ciasteczka są naprawdę kuszące, a poza tym świetnie nadają się do przechowywania w zamkniętym pojemniku.
Kto się skusi?

(około 23 sztuki)
220g mąki pszennej 
180g cukru
100g masła/margaryny
1 jajko
kilka kropel aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
cukier do obtaczania

Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i następnie kolejno połączyć z masłem orzechowym, aromatem, jajkiem, mąką oraz sodą.
(Po każdym dodaniu składnika wszystko należy wymieszać do połączenia się całości. Początkowo mikserem, a na końcu można już dłonią.)
Następnie z powstałej masy należy uformować kuleczki nieco mniejsze od orzechów włoskich.
Każdą z nich osobno obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach.
 (Nie dłużej, ponieważ będą zbyt twarde.)
Ciasteczka ostudzić na kratce do pieczenia.
(Początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)


Użyłam masła orzechowego Woj-Len.

4 komentarze:

  1. hmm, czy polecasz inne masła orzechowe z dobrym składem?; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło można również zrobić samodzielnie: http://www.dibloguje.pl/2018/09/maso-orzechowe-wersja-podstawowa.html.
      Na rynku jest sporo maseł o dobrym składzie - wystarczy spojrzeć na etykietę. Woj-Len Ci nie odpowiada?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger