sobota, marca 23, 2019

Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania (mieszany łyżką!)






Ten chlebek nie wymaga żadnych umiejętności, ani mnóstwa czasu i naprawdę wystarczy 10-15 minut, aby móc przygotować świeże, domowe pieczywo.
To świetne rozwiązanie dla osób nielubiących monotonnego wyrabiania ciasta drożdżowego!
 Piekłam go już kilkakrotnie, lecz przeważnie na mące pszennej, ale ostatnio zabrakło mi jej odpowiedniego typu, więc użyłam mąki żytniej, którą akurat posiadałam.
Możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki i za każdym razem mieć inną wersję chleba.
Jest naprawdę smaczny, ładnie wyrośnięty i posiada mocno chrupiącą skórkę.
Zresztą domowe pieczywo niema sobie równych, prawda?
Polecam!

(Forma o wymiarach 13 x 26 cm)
500g mąki żytniej (u mnie typ 720)
250 ml ciepłej wody
250 ml maślanki (*)
50g świeżych drożdży
1 łyżka cukru (płaska)
1 łyżka soli
Dodatkowo u mnie:
5 łyżek czarnego sezamu
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżki czosnku granulowanego

Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki oraz ciepłą wodą.
Mieszankę odstawić w ciepłe miejsce na około 5-10 minut, aby odrobinę podrosła.
Mąkę należy połączyć z solą oraz wszystkimi dodatkami i wlać jogurt z zaczynem.
Całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej (!) łyżki i przełożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (**).
Wierzch chleba można dodatkowo posypać dowolnymi dodatkami.
(Użyłam czarnego sezamu.)
Następnie chleb wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach. 
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Po ostudzeniu pieczywo przechowywać przykryte bawełnianą szmatką.

(*) Można też użyć kefiru lub jogurtu naturalnego.
(**) Użyłam papieru do pieczenia Stella, który u mnie doskonale sprawdza się przy każdych wypiekach i ani trochę do niech nie przywiera.



9 komentarzy:

  1. Super chlebek, będę piekła. Ps. Też uwielbiam firmę Stella.

    OdpowiedzUsuń
  2. To idealny przepis dla mnie. Koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wstawiłem do piekarnika. Upiekłem dziesiątki chlebów w części korzystając z maszyny do pieczenia ale takiego jeszcze nie piekłem. Po raz pierwszy widzę chleb na 50 g drożdży, ale zobaczę... jeszcze 50 minut. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy masa jest przed upieczeniem raczej płynna czy taka zbita? Mój piekarnik nie ma opcji grzania tylko dołem i niestety chlebek tak pięknie nie wyrasta, jest bardziej zbity, jakby "zakalec"...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa przed pieczeniem powinna być dość gęsta, taka klejąca się. Po upieczeniu nie powinno być zakalca.

      Usuń
  5. czy do tego chlebka musi byc tylko maka pszenna,jestem uczulona na gluten


    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger