czwartek, lutego 07, 2019

Schab duszony w sosie węgierskim





Schab w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym to prosta i doskonała propozycja na pyszny obiad, który sprawdzi się na co dzień, jak również i od święta.
Mięso wychodzi miękkie, kruche oraz idealnie doprawione.
Całość ma wyrazisty smak i świetnie komponuje się z ulubioną kaszą, ryżem, makaronem lub tłuczonymi ziemniakami.
Polecam!

(około 6 porcji)
1 kg schabu wieprzowego
1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
3 łyżki mąki pszennej
2 cebule
5 łyżek oleju
Sos:
750 ml bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 ziarna ziela angielskiego 
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej

Umyty schab pokroić w plastry (u mnie wyszło 6 sztuk) i dokładnie natrzeć papryką.
Następnie każdy kawałek należy obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Mięso umieścić w garnku, a na tłuszczu z patelni zeszklić uprzednio posiekaną cebulę.
Cebulę przełożyć do schabu, dodać sos sojowy, listki laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz czosnek.
Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
Na końcu sos połączyć z koncentratem pomidorowym oraz zagęścić łyżką mąki.
(Mąkę należy wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać odrobinę sosu i dopiero wtedy połączyć z resztą.)
U mnie nigdy nie ma potrzeby, ale sos można doprawić do smaku.

Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.


4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger