środa, lutego 27, 2019

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami/Pieczeń rzymska




Już Wam pisałam, że uwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego, więc często je przyrządzam z różnymi dodatkami.
Wolę takie wersje podania mięsa mielonego niż klasyczne, smażone kotlety, które są dla mnie za ciężkostrawne.
Tym razem chciałam zaprezentować prostą i bardzo smaczną pieczeń z pieczarkami.
U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez.
Polecam!
A tu możecie zerknąć na inne pieczenie z przeróżnymi dodatkami - klik.

 (Forma o wymiarach około 10 x 20 cm)
Warstwa mięsna:
500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe)
1 cebula
1 ugotowana marchewka
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska)
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
1 szczypta gałki  muszkatołowej (solidna)
sol, pieprz
Dodatkowo:
250g pieczarek
Ponadto:
3-4 łyżki oleju do smażenia

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę z czosnkiem drobno posiekać, a obrane pieczarki pokroić w kostkę.
Następnie cebulę lekko zeszklić i podsmażyć z pieczarkami.
  Pozostałe składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić, a na końcu połączyć z cebulą oraz pieczarkami.
Całość doprawić do smaku.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i wypełnić masą mięsną.
 Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach. 
(Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.) 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger