"S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto" to kompleksowy poradnik, który zawiera mnóstwo naukowych doniesień dotyczących zaleceń w chorobie Hashimoto oraz 14- dniowy plan żywieniowy
z autorskimi przepisami!
Kim są autorzy?
Anna Kowalczyk - ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl.
Tomasz Antoniszyn - znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna - jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl.
Anna Kowalczyk - ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl.
Tomasz Antoniszyn - znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna - jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl.
Oboje wydali już jedną książkę pt. "Kaszoterapia", o której pisałam tu - klik, a tym razem zmierzyli się z chorobą Hashimoto.
"S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto" to ogromne źródło wartościowych informacji, które dotyczą wspomnianej choroby.
Książka została podzielona na dwie części:
Pierwsza składa się z teorii.
To w niej można dowiedzieć się podstaw dotyczących podłoża choroby, przeczytać o jej fizjologii, leczeniu poprzez dietę, ogólnych zasadach zdrowego żywienia, o istotnych składnikach mających wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, czy również o aktywności fizycznej u osób z Hashimoto.
Jakie produkty powinny być ograniczone?
Jakie witaminy i składniki mineralne odgrywają kluczową rolę w przy niedoczynności tarczycy?
Jakie potrawy wspierają leczenie?
To tylko niektóre zagadnienia, na które odpowiedzi znajdują się w tej części.
Wszystko zostało opisane w sposób jasny i bardzo wyczerpujący.
Część druga to już praktyka, czyli mnóstwo przepisów mających istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczycowego.
Dla ułatwienia wszystkie receptury zostały podzielone według poszczególnych kategorii:
- śniadania
- przekąski
- sałatki
- obiady
- kolacje
- słodkości
Został również umieszczony alfabetyczny spis opracowanych pyszności, bo zresztą sami przyznajcie, że wszystko wygląda niezwykle apetycznie...
Zaprezentowane przepisy są niezwykle różnorodne i bazujące na ogólnodostępnych produktach..
Lubicie klasyczne jedzenie?
A może wolicie takie z domieszką egzotycznych smaków?
Nie ma problemu, ponieważ każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Dodam jeszcze, że każda receptura zawiera dane z ilością porcji, czasie przygotowania oraz wartości odżywczej w danej potrawie.
Podsumowanie:
Przyznam, że przed przeczytaniem książki miałam jakąś tam wiedzę dotyczącą chorób tarczycy.
Jako dziewczynka zmagałam się z jej niedoczynnością, a później w wieku dorosłym leczyłam się na nadczynność tego ów gruczołu.
Od wielu lat jestem pod stałą opieką endykrynologa i na szczęście wszystko jest w porządku oraz nie zapowiada nawrotu chorób.
Mimo wszystko z poradnika dowiedziałam się wielu wartościowych rzeczy i dopiero teraz uświadomiłam sobie jaki wpływ na osoby chorujące ma prawidłowo dobrana oraz zbilansowana dieta.
Naprawdę warto, aby ta pozycja znalazła się na półce u osób z Hashimoto, jak również u ich rodzin.
A co do zaprezentowanych potraw...
Nawet będąc zdrowym - na takie pyszności nie sposób się nie skusić, prawda?
Wszystkie dania i ich zdjęcia zostały opracowane w każdym szczególe, więc jestem pewna, że można zainspirować się wieloma potrawami.
Polecam!
Dane o książce:
Autor: Anna Kowalczyk, Tomasz Antoniszyn
Liczba stron: 256
Format: 16,5 x 22 cm
Oprawa: miękka
Format: 16,5 x 22 cm
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Wydawnictwo M
Wydawnictwo: Wydawnictwo M
Witam moja mama choruje na tę chorobę chciałbym zdobyć dla Niej tą książke
OdpowiedzUsuńKsiążka jest do nabycia w wielu księgarniach.
Usuń