Ciasto Milky Way bez pieczenia to ekspresowy deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji oraz pory roku.
Zawsze będzie na czasie i zapewniam, że posmakuje nie tylko dzieciom, ale również, a nawet przede wszystkim dorosłym!
Bo kto się oprze kremowi, który jest obłędnie mleczny, dość słodki i jednocześnie taki... delikatny?
Całość doskonale się komponuje z miękkimi herbatnikami i kuszącą polewą czekoladową.
Koniecznie spróbujcie, a z pewnością ciasto to będziecie często powtarzać, tak jak i ja!
(Forma o wymiarach około 20 x 20 cm)
Masa:
3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy - klik)
200g masła/margaryny
3 szklanki mleka w proszku (około 330g; nie granulowanego!)
Polewa:
150g czekolady (u mnie 75g mlecznej i 75g gorzkiej)
50 ml mleka/śmietanki
Ponadto:
190-200g herbatników kakaowych
Przygotować masę.
Mleko (zwykłe) z cukrami należy umieścić w garnuszku i mieszając - zagotować, aby rozpuściły się oba cukry.
Mieszankę zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie miękkie masło utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania stopniowo połączyć (*) z uprzednio przygotowanym słodkim mlekiem.
Następnie partiami (!) wsypać mleko w proszku.
Masę dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji oraz podzielić na dwie części.
Przygotować polewę.
Czekoladę z dodatkiem mleka/śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
Ciasto.
Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę
herbatników (**), połowę masy mlecznej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka.
Na końcu wierzch ciasta równomiernie pokryć płynną polewą czekoladową.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
(*) Mleczną mieszankę należy dodawać po kilka łyżek, bo inaczej z masła
mogą porobić się grudki i będzie wyglądało na zważone.
Jeśli mimo
wszystko tak się stanie - bez paniki, gdyż podczas stopniowego dodawania mleka w proszku grudki znikną.
(**) W niektórych przepisach herbatniki należy moczyć w dodatkowym mleku, ale moim zdaniem to zbędne, ponieważ ciastka i tak miękną pod wpływem masy.
Dlatego najlepiej, aby ciasto przestało w lodówce całą noc i wtedy będzie idealne.
Inspiracja z dawnych zapisków.
koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt <3
UsuńFajnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńLubie takie ciasta bez pieczenia, Twoje wyśmienicie się prezentuje:)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :*
UsuńDziś zrobilam🙂 bardzo dobre choć troszkę za słodkie, a cherbatniki fajnie chrupia jak nie namiekna 😀
OdpowiedzUsuńSłodkość to kwestia gustu, ale cieszę się, że ciasto smakowało. Jest może zdjęcie? Z chęcią umieściłabym je na fb.
UsuńDziekuje 👍
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGówniany przepis. Szkoda że nie zrobiłam go z jakiegoś normalnego przepisu a nie stąd maskara
OdpowiedzUsuńSpecjalnie nie usunęłam tego komentarza, bo hejt wśród blogerów jej popularny. Proszę o wpis podpisany imieniem i nazwiskiem, bo anonimowo można wszystko ;)
OdpowiedzUsuńPs. Z przepisu skorzystało wiele osób z powodzeniem - mam zdjęcia i opinie, więc?
Poza tym przepis pochodzi z moich starych zapisków (wspomniałam o tym wyżej), więc zapewne na innych blogach jest taki sam lub bardzo podobny.
Do hejtu trzeba było wybrać inny mój wpis ;)