środa, stycznia 30, 2019

Śledzie w sosie salsa




Śledzie połączone z warzywami i słodko-kwaśnym sosem to propozycja, która doskonale sprawdzi się przy każdej okazji.
Są naprawdę pyszne, a przyznam, że nie jestem wielką miłośniczką śledzi.
Te bardzo lubię, więc gorąco Wam polecam!

500g solonych filetów śledziowych
2 cebule
 1 marchewka (duża)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
200 ml wody
około 200g koncentratu pomidorowego,
3 łyżki pikantnego ketchupu (płaskie)
3 łyżki miodu
2-3 łyżki octu (u mnie zazwyczaj winny)
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
cukier (opcjonalnie)
sól, pieprz
Ponadto:
 3-4 łyżki oleju

Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak) i po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki. 
Cebulę pokroić w piórka, a marchew oraz obie papryki w słupki.
Następnie marchewkę należy podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty i połączyć z cebulą oraz papryką.
Całość smażyć - często mieszając przez dodatkowe 3-4 minuty.
Po tym czasie do warzyw dodać listek laurowy, ziele angielskie, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i miód.
Wszystko razem dokładnie wymieszać oraz dusić do miękkości przez około 8-10 minut.
Na końcu sos doprawić do smaku octem, solą z pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną cukru.
Śledzie połączyć z całkowicie ostudzonym sosem i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.

6 komentarzy:

  1. Super przepis, wlasnie zrobilem na wigilię😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się <3 Proszę podesłać zdjęcie: jdiana@onet.eu to z chęcią umieszczę je w galerii na fb.

      Usuń
  2. Czy można użyć śledzi marynowanych i pominąć dodatek octu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. U mnie znikają ekspresowo, ale posiadają cebulę, więc mogą np. po tygodniu się zepsuć. Kilka dni postoją na pewno.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger