środa, stycznia 30, 2019

Śledzie w sosie salsa




Śledzie połączone z warzywami i słodko-kwaśnym sosem to propozycja, która doskonale sprawdzi się przy każdej okazji.
Są naprawdę pyszne, a przyznam, że nie jestem wielką miłośniczką śledzi.
Te bardzo lubię, więc gorąco Wam polecam!

500g solonych filetów śledziowych
2 cebule
 1 marchewka (duża)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
200 ml wody
około 200g koncentratu pomidorowego,
3 łyżki pikantnego ketchupu (płaskie)
3 łyżki miodu
2-3 łyżki octu (u mnie zazwyczaj winny)
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
cukier (opcjonalnie)
sól, pieprz
Ponadto:
 3-4 łyżki oleju

Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak) i po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki. 
Cebulę pokroić w piórka, a marchew oraz obie papryki w słupki.
Następnie marchewkę należy podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty i połączyć z cebulą oraz papryką.
Całość smażyć - często mieszając przez dodatkowe 3-4 minuty.
Po tym czasie do warzyw dodać listek laurowy, ziele angielskie, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i miód.
Wszystko razem dokładnie wymieszać oraz dusić do miękkości przez około 8-10 minut.
Na końcu sos doprawić do smaku octem, solą z pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną cukru.
Śledzie połączyć z całkowicie ostudzonym sosem i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger