środa, stycznia 23, 2019

Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne/chili





Przepis na te ciasteczka już znajdował się na moim blogu, ale przez przypadek został niestety usunięty.
A że nie wyobrażam sobie, aby tu nie było tej świetnej receptury - to publikuję ją ponowni.
Zresztą dla mnie to nie problem, ponieważ ciastka te piekę bardzo regularnie!
Kiedyś nie sądziłam, że słodko-pikantne łakocie będą takie pyszne, więc za pierwszym razem powstały z pewną dozą obojętności...
Efektem było kolejne i kolejne pieczenie - i to zawsze z podwójnej porcji składników!
Od tamtego momentu pokochałam słodycze z nutką pikanterii.
Brzegi ciasteczek są chrupiące, a środek miękki i lekko ciągnący. 
Taka konsystencja naprawdę kuuusi!
Dodam, że możecie je również przygotować w wersji bezglutenowej (*).
Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu, tak jak ja to robię!
 
(około 15 sztuk)
100g masła
1/2 szklanki cukru białego (1 szklanka = 250 ml)
 1/3 szklanki cukru brązowego (można z 2-3 łyżki więcej)
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki soli
 
Masło z cukrami utrzeć do puszystości, połączyć z jajkiem i następnie stopniowo z resztą składników.
(Powinna powstać jednolita masa.)
Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu ułożyć je (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Kuleczek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.)
Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 9-10 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie blachę wyjąć z piecyka, odczekać kilka minut i ciastka przenieść na kratkę - do ostudzenia.
(Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia stwardnieją.)
 
 
(*) Ciastka można upiec w wersji bezglutenowej - mieszając np. mąkę gryczaną, jaglaną, czy ryżową.
Wtedy też pamiętajcie, aby kakao było bezglutenowe.
Ja użyłam surowego Criollo, gdyż często je kupuję ze względu na cenną wartość odżywczą.
Cukier zwykły i brązowy śmiało da się zastąpić np. ksylitolem.
Wszystkie zdrowsze składniki bez problemu możecie nabyć na stronie sklepu Magiczny Ogród.
 
 
  Inspiracja z blogu: Gourmand mama.

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger