czwartek, grudnia 27, 2018

Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną




Przyznam szczerze, że śledzie jem od święta, choć lubię takie dobrze przyrządzone, a szczególnie w wersjach bardziej słodkich.
Niestety w mojej rodzinie mamy zróżnicowany gust...
Jednakże zaprezentowanymi śledziami jest zachwycony każdy, ponieważ posiadają wyraźny smak oraz lekką miodową nutę, która właśnie najbardziej do mnie przemawia.
Całość jest niezwykle aromatyczna i po prostu... pyszna!
Polecam nie tylko od święta, ale również na co dzień!

300g solonych filetów śledziowych (*) + mleko/woda do namoczenia
1/2 szklanki oleju (1 szklanka = 250 ml)
1 cebula (duża)
2 łyżki płynnego miodu (płaskie)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz

Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak), a następnie po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, natomiast olej wymieszać z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.
Wszystkie składniki należy połączyć.
Całość doprawić odrobiną pieprzu i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki "się przegryzły".

(*) Można użyć filetów w oleju i wtedy ich nie moczymy.
W tym przypadku olej należy zlać i połączyć z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.

Użyłam miodu wielokwiatowego Huzar.

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger