sobota, grudnia 15, 2018

Najlepszy krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów (duża porcja)


 Hop, hop, kto jest miłośnikiem chałwy?
Mam dla Was pyszną propozycję na najlepszy krem budyniowo-chałwowy, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha!
Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości.
Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.
Z podanych proporcji wychodzi bardzo duuużo kremu (w mojej misce było to około 1,3-1,4 litra.
Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a sam krem zrobił wielkie wrażenie!

750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)
  2 żółtka
2 budynie śmietankowe
200g masła
300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)

Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.

Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną (*) chałwą.

 (*) Chałwę można drobno pokruszyć, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub delikatnie rozmiksować.

Przykładowe wykorzystanie kremu - klik.

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger