piątek, grudnia 21, 2018

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami (idealne dla Świętego Mikołaja)





Uwielbiam te ciasteczka nie tylko w okresie świątecznym, choć przyznam, że wtedy smakują bardziej wyjątkowo...
Ich delikatny oraz cynamonowy smak idealnie łączy się z dodatkiem czekolady, chrupiących orzechów i z suszonymi owocami.
Naprawdę są rewelacyjne!
Możecie upiec je ze swoimi dziećmi jako wabik na Świętego Mikołaja.
Bo kto nie skusi się na pyszne ciasteczko, tym bardziej jeśli obok stoi kubek mleka?
Polecam!

(około 11 sztuk)
100g mąki pszennej
60g masła
70g cukru pudru
1 jajko
 1 łyżeczka cynamonu (płaska)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty sody oczyszczonej
Dodatkowo:
50g czekolady mlecznej
15g orzechów (ulubionych)
15g suszonych owoców (ulubionych)

Masło z cukrem utrzeć do białości, po czym dodać jajko.
Następnie miksując na wolnych obrotach wsypać mąkę uprzednio połączoną z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Na końcu do jednolitej masy wmieszać posiekaną czekoladę i bakalie.
Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę (bez spłaszczania!) z większymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ciasteczka dość mocno "rozleją się" na boki.)
Ciasteczka piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez 11-12 minut (*) w 180 stopniach.
(Ciastka początkowo będą miękkie, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej twardości.)

(*) Piekąc ciasteczka 11-12 minut będą one miały odrobinę miękkie wnętrze.
Natomiast dłuższe pieczenie po ostygnięciu nada im kruchości, ale ciastka nie będą twarde jak kamień.
Osobiście wolę pierwszą wersję.

Większość produktów użytych w przepisie pochodzi ze sklepu POLOmarket.
Sprawdźcie tam sami świąteczne promocje!




4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger