poniedziałek, listopada 26, 2018

Żytnie muffiny serowe z suszonymi pomidorami





Takie muffinki to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę oraz też śniadanie lub kolację.
Są bardzo aromatyczne i długo pozostają miękkie.
Można je przygotować poprzedniego dnia, a jeśli chcemy cieplutkiego muffina - wystarczy podgrzać go w mikrofalówce.
 Polecam!

(około 5 sztuk)
  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli ziołowej
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1 jajko
100 ml mleka
50 ml oleju
Dodatkowo:
50g żółtego sera
Ponadto:
żółty ser do posypania wierzchu

Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, natomiast pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, a w drugiej - jajko, mleko i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.

(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
 Na końcu do ciasta dokładnie wmieszać żółty ser oraz suszone pomidory.
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
 Wierzch babeczek posypać dodatkowym serem.
 Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Muffiny podawać na ciepło lub zimno - w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Mąka żytnia, sól ziołowa i suszone pomidory użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Radix-Bis.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger