poniedziałek, listopada 19, 2018

Soczysty schab w marynacie jogurtowej pieczony w rękawie



Tak upieczony schab jest niezwykle aromatyczny i co ważne soczysty, a nie suchy jak to bywa z tym rodzajem mięsa.
W moim domu znika na ciepło z sosem jako danie główne oraz po ostygnięciu jako dodatek do chleba.
W marynacie dominuje koperkowa nuta, która podkreśla delikatność mięsa.
Jednakże jeśli nie przepadacie za koperkiem możecie go podmienić na swoje ulubione zioła.
Polecam!

1-1,2 kg schabu
Marynata:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka suszonego koperku
2 ząbki czosnku

Czosnek należy przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, a następnie natrzeć nią uprzednio umyte i osuszone mięso.
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie schab wsadzić piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.

Do pieczenia mięsa używam woreczków lub rękawa marki Stella.
Już od dawana sprawdzają się w moim domu, więc szczerze Wam polecam.
Dodatkowo rękaw jest bardzo wydajny, można w nim mrozić różne produkty oraz nadaje się do użytku w kuchenkach mikrofalowych.


4 komentarze:

  1. Mam wieczny problem z pieczeniem schabu! Zawsze mi wychodzi za suchy! Niby piekę tak samo jak ty w rękawie do pieczenia, na dodatek z różnych przepisów i marynat, a i tak ciągle suchy... Co ja robię nie tak???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm. Może trafiasz na feralne mięso? Na pewno nie powinno być mrożone. Ja czasami robię taką samą marynatę, identycznie piekę, a czasami mięsko wychodzi zupełnie inaczej.

      Usuń
  2. Pani Diano ... czy schab będzie idealnie upieczony czyli soczysty a nie suchy i nie łamiący się zależy nie tylko od rodzaju marynaty i czasu pieczenia (tutaj z pewnością podaje Pani zbyt długi okres pieczenia w tej temp zdecydowanie za długi góra 40-50min przy kawałku około 1 kg) ale gdzie kupimy ten schab...!? mięso te czyli schab w marketach, sklepach mniejszych i większych jest nastrzykiwane do granic możliwości roztworami które powodują jego dłuższy termin w wacum i oczywiście wzrost wagi, więc taki naszprycowany kawałek nigdy nie upiecze się dobrze ponieważ będzie przy pieczeniu uchodzić z niego woda tak czy siak jakość pieczeni zależy od jakości surowego mięsa ! a jeśli chodzi o czas pieczenia musi Pani popracować bo ja stawiam 100zł że ten sam kawałek tylko bez szprycy upiokę do 50 min w rękawie.... ot i tyle komentarza... pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Nie zmienię czasu pieczenia, gdyż jest prawidłowy. Upieczony schab wyszedł soczysty i nie łamał się. Na zimno również był doskonały oraz mięciutki. Fakt, zależy to od mięsa i przyznam, że mam dostęp do sprawdzonego ze wsi, ale też kupuję je w marketach.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger