sobota, listopada 17, 2018

Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny




To ciasto jest bardzo uwielbiane przez moją rodzinę oraz znajomych!
Smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom batoników o tej samej nazwie.
Czekoladowy spód idealnie komponuje się z pysznym, gęstym kremem oraz miękką, kuszącą polewą.
A jeśli chodzi o kaszę - to wcale jej nie czuć i za każdym razem słyszę pytanie, z czego zrobiłam krem...?
(Zerknijcie też na mój tort z podobnym kremem - klik.)
Polecam wszystkim fanom kokosowych smaków, ale i nie tylko!

(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm lub tortownica o średnicy 20-21 cm)
Ciasto czekoladowe:
100g masła
90g cukru
1 jajko (duże)
100g mąki pszennej
20g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml kwaśnej śmietany 12%/zsiadłego mleka/kefiru
Krem kokosowy:
300 ml mleka (u mnie kokosowe, ale może być zwykłe zwierzęce)
50g kaszy manny (użyłam orkiszowej)
80g wiórków kokosowych
100g masła
100g cukru pudru
Polewa czekoladowa:
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki

Przygotować ciasto czekoladowe.
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić.
Masło z cukrem utrzeć na jasną oraz puszystą masę maślaną.
Do masy wpić jajko, wymieszać i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę ze śmietaną.
Całość delikatnie połączyć za pomocą szpatułki.
(Powstałe ciasto będzie dość gęste, ale takie powinno być.)
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni, a następnie wyjąć z piecyka i pozostawić do ostudzenia.
Przygotować krem.
Mleko przelać do rondelka, dodać kaszę manną oraz wiórki.
Całość mieszając należy gotować do zgęstnienia masy.
Kokosową kaszę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie masło z cukrem
pudrem utrzeć do puszystości i małymi porcjami połączyć z zimną kaszą.
Powstały krem równomiernie ułożyć na wystudzonym cieście czekoladowym i schłodzić w lodówce.
Przygotować polewę czekoladową.
W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekane czekolady.
Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko ostudzoną polewą polać schłodzone ciasto.
Całość ponownie wstawić do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje, jeśli przed podaniem postoi kilkanaście minut w temperaturze pokojowej.

 Kasza manna orkiszowa, mleczko oraz wiórki kokosowe użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Radix-Bis.



Inspiracja z blogu: Moje Wypieki.

14 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto :) Uwielbiam kokosowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego nie jadłam ale ogólnie nie przepadam za tym ciastem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham wszelakie "kaszowce"! Muszę pomysł wypróbować :) Pozdrowienia i uściski, bo wracam do Ciebie po długiej nieobecności (szaro-bura rzeczywistość wlazła w paradę...) :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super , a jaki rozmiar blaszki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Rozmiar podałam nad składnikami. Kwadratowa 19,5 x 19,5 cm lub tortownica o średnicy 20-21 cm.

      Usuń
  5. Dziękuję , właśnie widzę że nie doczytałam. Moje właśnie chłodzi się w lodówce .Już nie mogę doczekać się jutra .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie pyszne. Pochwal się efektem i nie zapomnij podesłać zdjęcia.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger