niedziela, października 28, 2018

Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem




Muffinki smakują naprawdę rewelacyjnie!
Są mięciutkie, bardzo wilgotne i doskonale łączą dynię z pachnącym cynamonem oraz kawałkami czekolady.
 Ich przygotowanie to dosłownie chwila, nawet mikser nie jest tu potrzebny, a efekt końcowy zadowoli każdego miłośnika pysznych babeczek!
I tak przy okazji... polecam mieć zapas puree z dyni, które u mnie obowiązkowo znajduje się w zamrażarce i sprawdza się o każdej porze roku.

(około 8 sztuk)
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki cynamonu
80g cukru
150g puree z dyni (przepis tu - klik)
1 jajko
50 ml jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
50 ml oleju
Ponadto:
50g chocolate chips/dowolnej czekolady

Do pierwszej miski należy przesiać mąkę, cynamon oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej wymieszać - jajko, cukier, puree z dyni, jogurt/kefir/maślankę i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) 
Na końcu do ciasta wmieszać chocolate chips lub posiekaną czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

 

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger