niedziela, września 30, 2018

Podwójnie panierowane polędwiczki z piersi kurczaka na ostro



W kotletach panierowanych najbardziej lubię grubą panierkę!
A Wy?
Lubię też kotlety z drobiu, ale od piersi wolę polędwiczki, które są bardziej soczyste.
Tym razem moją propozycją są pyszne polędwiczki będące świetną alternatywą kotleta schabowego.
Miłośnikom ostrych smaków taki obiad z pewnością przypadnie do gustu.
Jednakże, gdy wolicie bardziej łagodne smaki to paprykę ostrą podmieńcie na słodką.
Polecam!
Ps. A jeśli przerażają Was kalorie zawarte w panierce to zerknijcie na Fit polędwiczki z kurczaka - klik.

400g polędwiczek z piersi kurczaka
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Panierka:
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta + 3/4 łyżeczki papryki ostrej
Ponadto:
tłuszcz do smażenia
 
 Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek.
Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, ponownie w mące oraz jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z papryką.
Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
 
 Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.
 

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger