środa, sierpnia 01, 2018

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki


Z takiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki.
Idealnie sprawdzi się w przypadku przełamania słodyczy bezy, ale z owocami, w wersji solo i w innych wypiekach również świetnie się komponuje.
Jego słodkość i konsystencja zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb.
Na końcu podałam Wam przykłady wykorzystania kremu.
Polecam.

250g serka mascarpone
330-500 ml śmietanki 30-36% (w zależności od preferencji sztywności kremu)
3-5 łyżek cukru pudru (płaskie; w zależności od ilości użytej śmietanki)
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny

  Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny.
Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu.


Tu możecie zerknąć na przykładowe wykorzystanie kremu:

Ekspresowy tort bezowy - klik


Cytrynowy całusek - klik.

2 komentarze:

  1. No widać ,ze pyszny, do wylizania nic już nie zostało :))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam. Jak robię jakiś krem i Natalia słyszy mikser - od razu krzyczy am ;)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger