środa, sierpnia 01, 2018

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki


Z takiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki.
Idealnie sprawdzi się w przypadku przełamania słodyczy bezy, ale z owocami, w wersji solo i w innych wypiekach również świetnie się komponuje.
Jego słodkość i konsystencja zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb.
Na końcu podałam Wam przykłady wykorzystania kremu.
Polecam.

250g serka mascarpone
330-500 ml śmietanki 30-36% (w zależności od preferencji sztywności kremu)
3-5 łyżek cukru pudru (płaskie; w zależności od ilości użytej śmietanki)
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny

  Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny.
Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu.


Tu możecie zerknąć na przykładowe wykorzystanie kremu:

Ekspresowy tort bezowy - klik


Cytrynowy całusek - klik.

6 komentarzy:

  1. No widać ,ze pyszny, do wylizania nic już nie zostało :))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam. Jak robię jakiś krem i Natalia słyszy mikser - od razu krzyczy am ;)

      Usuń
  2. Dziekuje serdecznie za porade jak zrobie ten krem to sie odezwe czy wyszedl wedlug porady pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger