niedziela, sierpnia 05, 2018

Brzoskwiniowy placek z kaszy manny




Taki placek to idealna propozycja na szybkie śniadanie oraz zdrowy deser, który całkowicie zaspokoi ochotę na coś słodkiego.
 Uwielbiam jego delikatnie brzoskwiniowy smak oraz zwartą i jednocześnie miękką konsystencję. 
Placek pysznie smakuje w wersji solo oraz z ulubionymi owocami, czy polany odrobiną miodu.
Koniecznie spróbujcie!

(1 placek o średnicy 24 cm)
1/2 szklani kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki mleka
100g brzoskwini
1 jajko
1 łyżka miodu
Dodatkowo:
masło/olej do smażenia (u mnie olej kokosowy Woj-Len)

Kaszę manną wymieszać z mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała. 
Dodać jajko, miód i brzoskwinię. 
  Całość zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelać na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu.
Placek smażyć pod przykryciem - na średnim ogniu przez kilka minut, aż masa stanie się ścięta.
  Po tym czasie delikatnie zsunąć go na talerz, przełożyć (na patelnię) na drugą stronę i smażyć bez pokrywki dodatkową 1 minutę.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
(Na zimno również świetnie smakuje.)


2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger