czwartek, sierpnia 09, 2018

Bigos z cukinii


Bigos z cukinii gości już na moim stole od wielu lat.
 Pamiętam jak przygotowywałam go po raz pierwszy...
Nie do końca byłam przekonana co do entuzjastycznej reakcji mojej rodziny, która woli bardziej "normalniejsze" potrawy, ale baaardzo miło się zaskoczyłam.
Bigos ten od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu.
Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!
Pycha!
 
(3-4 porcje)
700-800g cukinii
250g kiełbasy/mięsa/wędzonego boczku
150g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
czosnek granulowany
ostra papryka w proszku
sól, pieprz
Ponadto:
olej do smażenia
Opcjonalnie:
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego

Pokrojoną kiełbasę (lub inne mięso) podsmażyć z posiekaną cebulą.
Dodać startą marchewkę i uprzednio pokrojone pieczarki.
Całość smażyć do miękkości.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie umieścić w garnku i połączyć z zawartością patelni.
Bigos poddusić około 5 minut (uważać, aby cukinia się nie rozgotowała) i wymieszać z koncentratem pomidorowym (*).
 Na końcu doprawić czosnkiem, ostrą papryką oraz solą z pieprzem.
 
(*) Dodając koncentrat pomidorowy na samym początku bigos można gotować bardzo długo i cukinia cały czas będzie al dente.
Wtedy można dorzucić listek laurowy oraz ziele angielskie, co sprawi, że potrawa będzie bardziej aromatyczna.
 

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na nietypowy bigos :) Muszę kiedyś wypróbować, bo wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam i przyznam, że cukinia nie jest zbytnio wyczuwalna. Grunt to dobrze go doprawić :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger