niedziela, lipca 29, 2018

Pasztet z cukinii




 Pasztet smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Poniżej podałam przepis bazowy, który możecie samodzielnie zmodyfikować dodając do niego inne ulubione składniki, np.: pieczarki, boczek, salami, czy mnóstwo świeżych ziół.
Polecam!

(Forma około 8,5 x 27 cm lub dwie mniejsze)
800g cukinii
1 cebula (około 100g)
2 marchewki (około 100g)
20g żółtego sera
3 jajka
1,5-2 szklanki bułki tartej (1 szklanka = 250 ml)
1/3 szklanki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Umytą cukinię (młodą ze skórką, starszą obrać i pozbawić gniazd nasiennych) zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie odstawić na około 30 minut i odsączyć z wytworzonego się soku (lekko odcisnąć).
Cukinię połączyć ze startą na tarce o grubych oczkach marchewką, posiekaną cebulą, czosnkiem i zieleniną.
Dodać starty ser, jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy.
Całość dokładnie wyrobić (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę i przełożysz do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównać powierzchnię.
Pasztet należy piec 60-75 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu, a najlepiej po kilku godzinach odstania w lodówce.
 

16 komentarzy:

  1. Czy są żółtego ma być 20 g? Może raczej 20 dkg?

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki wegański pasztet to na pewno coś dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można bez sera i oleju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez sera tak. Oleju bym nie wykluczała, gdyż nadaje on idealnej konsystencji i podkreśla smak pasztetu, a naprawdę go nie czuć. Jeśli chodzi o kaloryczność to 1/3 szklanki na całość - to nie wiele.

      Usuń
  4. wygląda smakowicie, mam pytanie ile np. pieczarek trzeba dodać?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od gustu :) Ja dodałabym mniej niż 500g.

      Usuń
  5. Bardzo ďobry.Robię już drugi raz.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam. Piekłaś z mojego przepisu?

      Usuń
  6. Czy cebulkę można przed dodaniem do cukinii przesmażyć? z tą marchewką, pieczarkami i selerem?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy studzić go w foremce czy raczej wyjąć i zostawić z papierem na kratce?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger