środa, lipca 18, 2018

Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej z przyprawą rosołową



Jest to prosta propozycja na nieskomplikowany oraz tani obiad.
Mogłabym stwierdzić, że nawet i "kryzysowy", ponieważ jego składniki znajdują się praktycznie w każdej kuchni.
Mimo swej prostoty kurczak smakuje naprawdę świetnie i bardzo aromatycznie.
Dominująca, czosnkowa nuta idealnie komponuje się z delikatnym posmakiem pomidorów.
Natomiast przyprawa rosołowa podkreśla smak mięsa.
Polecam!

około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka
Marynata:
1/2 szklanki ketchupu łagodnego (1 szklanka = 250 ml; najlepiej domowego lub bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów)
1 łyżeczka papryki ostrej (płaska)
1 garść suszonego czosnku w płatkach (można użyć kilka ząbków świeżego)
1,5 łyżeczki przyprawy rosołowej (*)

 Przygotować marynatę.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
 Przygotować kurczaka.
Kurczaka umyć i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą.
Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kawałki kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach.
(Czas zależy od wielkości części kurczaka.)
Pod koniec pieczenia worek można rozciąć, aby mięso było zarumienione.
 
(*) Przyprawa rosołowa powinna zawierać sól. 
W sumie jej ilość zależy od rodzaju mieszanki, ponieważ wiele z nich różni się składem.
Często używam domowej, a jeśli zabraknie to dobrej jakości i bez glutaminianu sodu.
 
 Wszystkie przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.
 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger