czwartek, czerwca 14, 2018

Pierś z indyka w marynacie jogurtowej pieczona z pomidorkami (obiad nie tylko dla najmłodszych)




Uwielbiam gotować dla mojej córki, ponieważ jest mi niezmiernie miło jak widzę, że coś jej smakuje.
Natalia nie jest niejadkiem i nie wybredza, choć przyznam, iż początki nie należały do najłatwiejszych.
Jednakże nie poddawałam się i konsekwentnie dążyłam to tego, aby zjadała wszystko co jej podam.
Opłacało się!
Ale nie będę odbiegać od tematu i wrócę do przepisu...
Tak przygotowana pierś z indyka posmakuje nie tylko dzieciom, ale również i dorosłym.
Jest miękka, soczysta i idealnie łączy się ze smakiem pieczonych pomidorków koktajlowych.
U nas najczęściej znika z makaronem i mnóstwem warzyw, ale w zasadzie pasuje do wszystkiego.
Polecam.
Ps. Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb, a dorośli mogą użyć soli.

100g piersi z indyka
Marynata:
3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
bazylia, majeranek
Dodatkowo:
około 6 pomidorków koktajlowych
Ponadto:
odrobina masła lub oleju

Jogurt doprawić bazylią z majerankiem.
Mięso umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i dokładnie pokryć marynatą.
Tak przygotowanego indyka odstawić do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie naczynie żaroodporne (lub kawałek papieru do pieczenia ułożonego na blaszce) należy natłuścić odrobiną masła lub oleju i umieścić w nim indyka - delikatnie otrzepanego z marynaty.
Między kawałki mięsa włożyć uprzednio umyte pomidorki koktajlowe.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Podawać z ulubionymi dodatkami.



3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger