niedziela, czerwca 24, 2018

Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego




Lubicie masło orzechowe?
Zapewniam, że jest ono idealnie nie tylko do słodkości, ale również doskonale sprawdzi się w daniach wytrawnych, w tym stanowi świetny duet z kurczakiem.
Zresztą taki smak kurczaka polubi każdy, nawet ten, który nie przepada za orzeszkami ziemnymi.
Mięso smakuje rewelacyjnie i kusząco pachnie.
Jest bardzo delikatne oraz posiada przyjemny, lekko orzechowy posmak.
Polecam!

około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka
Marynata:
2-3 łyżki masła orzechowego (u mnie Woj-Len)
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
1/2 łyżeczki czosnku w proszku/granulowanego
1/4 łyżeczki papryki ostrej

 Przygotować marynatę.
Masło orzechowe, olej oraz sos sojowy należy dokładnie połączyć z przyprawami.
 Przygotować kurczaka.
Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą.
Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kawałki kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia worek można rozciąć, aby mięso było zarumienione.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger