środa, maja 23, 2018

Kurczak paprykowo-ziołowy pieczony z cebulą i marchewką




To już kolejna wersja pysznego kurczaka, który odznacza się prostotą w wykonaniu i jednocześnie pysznym smakiem.
Mięso jest niezwykle soczyste oraz bardzo aromatyczne.
Dodatkowo nie zawiera wielu kalorii.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!

3 ćwiartki z kurczaka (dość spore; mogą być inne kawałki kurczaka)
Przyprawy:
2 łyżeczki soli (płaskie)
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatkowo:
1 szklanka wody lub lekkiego bulionu
1 marchewka
1 cebula
3 listki laurowe
Ponadto:
2 łyżki oleju

Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie natrzeć uprzednio wymieszanymi ze sobą przyprawami.
Mięso odstawić do lodówki minimum na godzinę.
Po tym czasie naczynie żaroodporne wysmarować olejem i umieścić w nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie kawałki kurczaka, marchewki oraz listki laurowe.
Całość zalać wodą/bulionem i przykryć folią aluminiową.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 70-90 minut - do miękkości w temperaturze 180 stopni.
(Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków i od piekarnika.)
Pod koniec pieczenia folię aluminiową ostrożnie usunąć, aby skórka z kurczaka zrobiła się rumiana.

6 komentarzy:

  1. Ale mi apetytu narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piec góra dół, bez termoobiegu?
    Pozdrawiam☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja posiadam piekarnik gazowy, więc tylko grzeje od dołu.

      Usuń
  3. Piec góra dół czy z termoobiegiem? Pozdrawiam☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja posiadam piekarnik gazowy, więc tylko grzeje od dołu.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger