sobota, kwietnia 28, 2018

Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną






Jest to wielokrotnie sprawdzony przepis, który kiedyś znalazłam w starych zapiskach.
Zapewniam, że sprawdził się niejednokrotnie i za każdym razem robi furorę wśród znajomych i rodziny.
Pyyycha!
Kruche ciasto doskonale łączy się z wiśniowym nadzieniem budyniowym oraz cienką warstwą bitej śmietany.
Wszystkie smaki są świetnie zrównoważone i sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Poza tym ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, więc to kolejny plus, dla którego warto je upiec.
Polecam!

 (Tortownica o średnicy 24-26 cm)
Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła/margaryny
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
Masa wiśniowa:
1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni)
1 budyń waniliowy/śmietankowy
Bita śmietana:
200g śmietany 36%
1 łyżka cukru waniliowego
Opcjonalnie do dekoracji:
posiekana czekolada/posypka czekoladowa

Przygotować ciasto.
 Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Należy uformować wyższe brzegi.
Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i lekko przestudzić.
W międzyczasie przygotować masę wiśniową.
Wiśnie odsączyć na sicie.
Szklankę kompotu zagotować, a w reszcie wymieszać proszek budyniowy.
Do gotującego się kompotu wlać rozrobiony budyń i całość energicznie mieszając - zagotować.
Na końcu wmieszać wiśnie.
Masę równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
Ciasto piec dodatkowe 25-30 minut oraz kolejno ostudzić i schłodzić w lodówce (przeważnie zostawiam je na całą noc).
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem waniliowym ubić na sztywno i rozsmarować na masie wiśniowej.
Wierzch posypać czekoladą oraz ewentualnie udekorować według uznania.

10 komentarzy:

  1. NIe słyszałam o nim ale wygląda świetnie - jak z wystawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tym bardziej, że nie jestem zadowolona ze zdjęć. Światło i Natalka obok ;) Ciasto jest proste i pyyyszne, więc polecam <3

      Usuń
  2. wiśnie dokładamy do budyniu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne.Łatwe. Upiekłam na imprezę i wszyscy chwalili. Zrobiłam kompot z paczki wiśni mrożonych.
    Dzięki za fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. A masz może zdjęcie?Z chęcią umieściłabym je na fb. Miłego dnia.

      Usuń
    2. Oj, zapomniałam zrobić zdjęcie, ale na pewno zrobię to ciasto jeszcze raz - to zrobię i zdjęcie. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Nie ma sprawy. Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy moge zastapic wisnie innymi owocami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście. Tylko wtedy to będzie już inne ciasto.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger