sobota, kwietnia 28, 2018

Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną






Jest to wielokrotnie sprawdzony przepis, który kiedyś znalazłam w starych zapiskach.
Zapewniam, że sprawdził się niejednokrotnie i za każdym razem robi furorę wśród znajomych i rodziny.
Pyyycha!
Kruche ciasto doskonale łączy się z wiśniowym nadzieniem budyniowym oraz cienką warstwą bitej śmietany.
Wszystkie smaki są świetnie zrównoważone i sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Poza tym ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, więc to kolejny plus, dla którego warto je upiec.
Polecam!

 (Tortownica o średnicy 24-26 cm)
Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła/margaryny
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
Masa wiśniowa:
1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni)
1 budyń waniliowy/śmietankowy
Bita śmietana:
200g śmietany 36%
1 łyżka cukru waniliowego
Opcjonalnie do dekoracji:
posiekana czekolada/posypka czekoladowa

Przygotować ciasto.
 Wszystkie składniki ciasta szybko i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Należy uformować wyższe brzegi.
Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i lekko przestudzić.
W międzyczasie przygotować masę wiśniową.
Wiśnie odsączyć na sicie.
Szklankę kompotu zagotować, a w reszcie wymieszać proszek budyniowy.
Do gotującego się kompotu wlać rozrobiony budyń i całość energicznie mieszając - zagotować.
Na końcu wmieszać wiśnie.
Masę równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
Ciasto piec dodatkowe 25-30 minut oraz kolejno ostudzić i schłodzić w lodówce (przeważnie zostawiam je na całą noc).
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem waniliowym ubić na sztywno i rozsmarować na masie wiśniowej.
Wierzch posypać czekoladą oraz ewentualnie udekorować według uznania.

8 komentarzy:

  1. NIe słyszałam o nim ale wygląda świetnie - jak z wystawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tym bardziej, że nie jestem zadowolona ze zdjęć. Światło i Natalka obok ;) Ciasto jest proste i pyyyszne, więc polecam <3

      Usuń
  2. wiśnie dokładamy do budyniu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne.Łatwe. Upiekłam na imprezę i wszyscy chwalili. Zrobiłam kompot z paczki wiśni mrożonych.
    Dzięki za fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. A masz może zdjęcie?Z chęcią umieściłabym je na fb. Miłego dnia.

      Usuń
    2. Oj, zapomniałam zrobić zdjęcie, ale na pewno zrobię to ciasto jeszcze raz - to zrobię i zdjęcie. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Nie ma sprawy. Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger