niedziela, marca 04, 2018

Gulasz z indyka z pieczarkami i delikatnym sosem serowym



 Szybka i smaczna propozycja na dość delikatny, a jednocześnie syty obiad.
Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim sosem z serka topionego.
Może serek topiony nie jest zbyt zdrowy, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi.
 To dzięki niemu sos był pysznie kremowy i kusił zapachem.
Pycha!

(3 porcje)
500g mięsa z indyka (u mnie z udźca)
250g pieczarek
1 cebula
  5 ziarenek ziela angielskiego
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
Dodatkowo:
100g serka topionego
Ponadto:
mąka pszenna
olej do smażenia
 
Mięso należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem.
Całość oprószyć mąką, obsmażyć z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka.
Pieczarki pokroić w półplasterki, a cebulę w piórka i razem podsmażyć na tłuszczu po indyku.
Zawartość patelni połączyć z mięsem.
Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, wszystko zalać około 1/2 l wody.
  Gulasz dusić do miękkości na niewielkim ogniu.
(Potrwa to około godziny. Od czasu do czasu należy go przemieszać.)
Pod koniec gotowania wmieszać serek topiony, aby dokładnie się rozpuścił.
W razie potrzeby gotowy gulasz doprawić do smaku.
 
Użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób
Pewnie zwróciliście uwagę na kubek, w którym podałam gulasz...
Uwielbiam go i co prawda jest on przeznaczony do zupy, ale ja go używam na mnóstwo sposobów.
Posiada 500 ml pojemności oraz pokrywkę, dzięki której posiłek można łatwiej przenieść - chociażby na taras albo przechować na później.
Moim zdaniem taki kubek jest świetną alternatywą dla głębokich talerzy czy różnych miseczek.
Prawda, że ładnie się prezentuje?
Zerknijcie na ofertę sklepu Tarka i Miarka, gdzie znajdziecie takie kubki w różnych kolorach.
 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger