środa, marca 28, 2018

Delikatne placuszki jogurtowe z bananem (bez cukru)



Jakiś czas temu robiłam te placuszki dla mojej córki, ale większość... sama zjadłam.
I choć Natalia zje 1-2 placki to teraz smażę je z podwójnej porcji!
Są przepyszne, takie delikatne, z wyczuwalną słodyczą banana...
Polecam!

(około 9 sztuk)
100g/4 łyżki jogurtu naturalnego
20g/2 łyżki mąki pszennej
1 jajko 
Dodatkowo:
1 banan
Ponadto:
masło/olej do smażenia (u mnie olej kokosowy Woj-Len)

Jogurt wymieszać z jajkiem oraz mąką.
Na końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 (Na zimno również świetnie smakują.)
 


4 komentarze:

  1. Placuszki są rewelacyjne. W sam raz na śniadanko lub podwieczorek dla dzieci. Mniam 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego właśnie szukałam <3 miałam resztę jogurtu, a w innych przepisach kazali 200g albo i więcej, a ja miałam tylko koło 100g właśnie, idealnie dla jednej osoby, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi <3 A może ma Pani zdjęcie? Z chęcią umieściłabym je na swoim fanpage.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger