sobota, lutego 24, 2018

Ciasto Kinder Country









Ciasto jest inspirowane batonikiem o tej samej nazwie i jest przepyszne.
Jeśli lubicie słodkie, śmietankowo-czekoladowe desery to z pewnością musicie je przygotować!
Zapewniam, że jest bardzo proste i ekspresowo znika!
Ma tylko jedną małą wadę, a mianowicie - mnóstwooo kalorii.
Hmmm..., ale dla takiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty.
Polecam!
Zerknijcie też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik, również na bazie czekolady oraz bitej śmietany.

(Tortownica o średnicy około 24 cm)
Masa jasna:
200 ml śmietanki 30-36%
250g sera mascarpone
150g białej czekolady (1,5 tabliczki)
140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus)
Masa ciemna:
200 ml śmietanki 30-36%
200g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
250-300g herbatników
40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka)

 Przygotować masę jasną.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu delikatnie połączyć (łyżką) z preparowaną pszenicą.
Przygotować masę ciemną.
Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę.
Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami.
Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną.
Wierzch ciasta równomiernie posypać pszenicą.
Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.

2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie, ale mam teraz ochotę na takie pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger