środa, stycznia 31, 2018

Domowe żelki/galaretki z herbaty owocowej (bez żelatyny)






Agar agar otrzymuje się z wodorostów morskich  i jest zdrowszy od żelatyny oraz o wiele łatwiejszy w "obsłudze".
Jeśli Wasza galaretka za słabo lub za mocno stężeje to nie ma problemu, abyście ją rozpuścili i dosypali agaru, ewentualnie dodali owoców/płynu.
Całość ponownie zastygnie, co w przypadku żelatyny nie jest możliwe!
Agar agar rozpuszcza się w temperaturze 90 stopni i bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo nie ma smaku, ani zapachu i nadaje się dla wegan. 
Wracając do przepisu...
Nie wiedziałam czy użyć słowa żelki - czy galaretki, więc napisałam oba.
Może nazwa żelki to małe nadużycie, ponieważ całość nie jest gumowata, a bardziej krucha i galeretkowata.
Mimo wszystko takie urocze słodkości są pyszne i nie zawierają dłuuugiej listy zbędnych składników, które można spotkać na sklepowych opakowaniach.
Wiemy co jemy, wiemy co je nasze dziecko...
Koniecznie spróbujcie!

1 torebka herbaty owocowej (dobrej jakości)
250 ml wody
1-2 łyżki cukru lub dowolnego słodzidła (u mnie ksylitol)
2 łyżeczki agar agar (płaskie) (*)
Opcjonalnie:
cukier do obtaczania

Herbatę należy zaparzyć i przelać do niewielkiego garnuszka.
(Napar powinien być intensywny.)
Dodać cukier lub inne słodzidło oraz agar agar.
Całość dokładnie wymieszać i zagotować, a następnie od momentu wrzenia  - gotować 3-4 minuty.
Płyn ostrożnie przelać do foremek (**) i pozostawić do wystygnięcia. 
Galaretki stężeją w temperaturze pokojowej, ale jeśli zależy Wam na czasie - wstawcie je do lodówki.
Gotowe wyjąć z foremki i opcjonalnie obtoczyć w cukrze.
Przechowywać zgodnie z upodobaniem - w temperaturze pokojowej (nie rozpłyną się) lub jak wolicie zimne - w lodówce.

(*) Przyjmuje się, że na 100 ml płynu należy dodać 1 łyżeczkę agar agar, ale ja chciałam uzyskać bardziej delikatniejsze żelki/galaretki.
A tak na przyszłość to kwaśniejsze środowisko potrzebuje większej ilości agaru.
(**) Ja użyłam silikonowej foremki do lodu, bo aktualnie nie posiadam takiej do czekoladek.
Jednakże każde naczynie będzie idealne, ponieważ żelki/galaretki doskonale odchodzą od szkła czy plastiku.
Można zrobić je w płaskim talerzu, pudełku lub miseczce, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Agar agar i ksylitol pochodzi ze sklepu Radix-Bis.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger