poniedziałek, stycznia 29, 2018

Kurczak pieczony w mleku


Kurczak pieczony w mleku to prosty, ale naprawdę bardzo pyszny obiad dla całej rodziny! Lubię różne kombinacje z kurczakiem, a najbardziej takie szybkie i niezbyt skomplikowane. Tak właśnie jest również w tym przypadku. Kurczak pieczony w mleku smakuje przepysznie. Jest delikatny oraz bardzo soczysty. Posiada przyrumienioną skórkę, apetyczny zapach i fajny mleczny sosik. Świetnie komponuje się z przeróżnymi warzywami, więc nie ma problemu, abyście przed pieczeniem dorzucili swoje ulubione lub te, które macie pod ręką. Smacznego!

Ilość porcji:
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:


Kurczak pieczony w mleku - składniki:

około 800g kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka)
1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska; u mnie najczęściej wędzona)
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz
sól
Dodatkowo:
2 marchewki
1 cebula
1 szklanka mleka (*)
 

Kurczak pieczony w mleku - przygotowanie:

Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie natrzeć przyprawami, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
(Wszystkie kawałki powinny leżeć obok siebie, a nie jeden na drugim.)
Dodać marchewkę uprzednio pokrojoną w grubsze plasterki.
Całość zalać mlekiem, przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 70 minut - do miękkości.
(Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków kurczaka.)
W trakcie pieczenia mięso należy obrócić na drugą stronę, a marchewkę przemieszać.
 Z 15 minut przed końcem zdjąć folię, aby skórka nabrała złotego koloru.
 
 
Kurczak pieczony w mleku - dodatkowe informacje:

(*) Ilość mleka zależy od szerokości naczynia żaroodpornego, ponieważ nie musi ono zakrywać kurczaka w całości.
Wystarczy, aby sięgało do 1/3 jego wysokości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger