środa, grudnia 20, 2017

Śnieżny puch kokosowy




 Śnieżny puch to ciasto, które jakiś czas temu było hitem internetu.
I wcale się temu nie dziwię, ponieważ jest naprawdę rewelacyjne i delikatne w smaku.
Wprost rozpływa się w ustach!
Mój mąż stwierdził, że przypomina mu ptasie mleczko, a dla mnie to taka leciutka serowo-kokosowa pianka pokryta cudownie pachnącym wierzchem.
Ach ten kokos...
Z podanych proporcji wychodzi pokaźne ciasto, ale zapewniam, że znika bardzo szybko, zbyt szybko!
Koniecznie spróbujcie.
 
 (Forma o średnicy minimum 26 cm)
Masa:
500g zmielonego twarogu
3 łyżki cukru pudru
2 "Śnieżki" - bite śmietany w proszku (u mnie z Emix)
1 szklanka mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml)
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe (u mnie agrestowe - Emix)
600 ml wody
Kokosowa posypka: 
8 łyżek (40g) wiórków kokosowych
2  łyżki (30g) masła
2 łyżki (30g) cukru 
Ponadto:
herbatniki lub biszkopty do wyłożenia spodu (ja upiekłam biszkopt) 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie ułożyć ciastka.
Przygotować masę.
Galaretki należy rozpuścić w 600 ml gorącej wody i pozostawić do ostudzenia (nie może zgęstnieć).
"Śnieżki" dokładnie ubić z mlekiem kokosowym i połączyć z cukrem oraz stopniowo z twarogiem.
Nie przerywając mieszania - do powstałej masy cienkim strumykiem wlać zimne galaretki.
Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do formy.
Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Przygotować posypkę.
Masło roztopić na patelni i wymieszać z cukrem oraz wiórkami kokosowymi.
Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor, ostudzić i delikatnie wklepać w wierzch ciasta.



2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger