środa, grudnia 20, 2017

Bita śmietana z mleczka kokosowego - krok po kroku


Kilka razy opublikowałam Wam przepisy z bitą śmietaną sporządzoną z mleczka kokosowego - przykłady znajdziecie na końcu tego wpisu.
Często mnie pytacie o ubijanie śmietanki i niektórzy z Was pisali, że w mleczku nie było części stałej.
Postanowiłam napisać ten post, aby w skrócie wszystko wyjaśnić i abyście więcej nie mieli trudności z ubiciem śmietanki.
Dodam tylko, że jest rewelacyjna i doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej.
Na jej bazie możecie przyrządzić kremy do ciast, udekorować nią kawę, desery... i zjeść w wersji solo.
Polecam!

1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego; bez zbędnych stabilizatorów i emulgatorów, które mogą sprawiać, że z mleka nie oddzieli się część stała od płynnej)
 cukier puder (ilość wg uznania)
 
 Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
(Im dłużej mleko będzie chłodzone, tym śmietanka łatwiej się ubija.)
Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
Śmietanę/tłuszcz połączyć opcjonalnie z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
(Potrwa to bardzo szybko, wysokie obroty miksera nie konieczne.) 

Przykładowe przepisy:

Kokosowa bita śmietana z chałwą lnianą i owocami liofilizowanymi - klik
 Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego - klik
Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową - klik

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co kokosowe :) Taka bita śmietana na pewno wspaniale komponuje się z nie jednym deserem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger