poniedziałek, października 09, 2017

Nutella bananowa, czyli krem czekoladowy z bananów





Uwielbiam ten krem i sama nie wiem dlaczego go prezentuję Wam dopiero teraz...
A może już znacie domową Nutellę z bananów?
U mnie znika w mgnieniu oka, najczęściej łyżką prosto po przygotowaniu!
Doskonale sprawdzi się też do posmarowania naleśników, bułki, czy lekkiego pieczywa oraz jako dodatek do przeróżnych deserów.
To taka zdrowa słodkość....
Banany są bogate w magnez i potas, tak jak i surowe kakao, ale ono dodatkowo zawiera największą koncentrację antyoksydantów, więcej niż jakikolwiek inny pokarm!
Jest też skarbnicą wielu składników mineralnych, takich jak żelazo, chrom czy cynk.
Surowe kakao to superfood ze względu na bogactwo tych ważnych pierwiastków oraz witamin.
Kto się skusi na odrobinę lub odrobinę więcej takiej Nutelli?

3 dojrzałe banany
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki kakao (u mnie surowe Foods by Ann)
sok z cytryny/limonki (opcjonalnie)

Banany z cukrem poddusić na małym ogniu do miękkości, a następnie lekko ostudzić i przełożyć do miseczki.
Dodać kakao oraz opcjonalnie sok z cytryny/limonki.
Całość zblendować na jednolitą masę.
Gotowy krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. 



4 komentarze:

  1. Mniam. Wygląda smakowicie. Ja robiłam kiedyś śliwką "nutelle". Muszę wypróbować tą Twoją

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dlugo można ten krem w lodowce przechowywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zazwyczaj znika maksymalnie na drugi dzień :) Kiedyś specjalnie trochę zostawiłam na dłużej i po 5 dniach krem się nie zepsuł.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger