czwartek, marca 09, 2017

Murzynek z mikrofalówki nadziany dżemem (babeczka z kubeczka w 5 minut)







Czasami bywa, że nie możemy wyjść do sklepu, nie mamy chęci na wielkie pieczenie, w lodówce zostało jedno jajko, zaraz wpadną niespodziewani goście lub ogarnia nas apetyt na małą pyszność i wtedy przydałby się choć jeden kawałek ciasta...
Znacie to?
Zawsze twierdzę, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.. i z każdej sytuacji jest jakieś rozwiązanie.
 To ciastko jest tego dowodem!
Co prawda moja mama piekła najlepszego Murzynka, ale jednak warto na szybko przygotować na choć jego namiastkę.
Babeczka także zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowa, wilgotna i bardzo puszysta, a dodatkowo posiada pyszne nadzienie.
Polecam!

(Filiżanka/kubeczek/kokilka o pojemności minimum 200 ml)
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
 3 łyżki cukru
 3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
1 łyżka dżemu/konfitury
Polewa:
3-4 kostki czekolady
1 łyżeczka mleka

 Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca.
 Dodać olej z mlekiem, a całość dokładnie połączyć. 
Następnie należy wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. 
Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do filiżanki/kubeczka/kokilki nadającej się do użytku w kuchence mikrofalowej.
Na wierchu ułożyć dżem/konfiturę.
Naczynie wstawić do mikrofalówki, ustawić jej najwyższą moc (u mnie 750 W) i około 3-4 minuty (*).
W międzyczasie przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka i rozsmarować po wierzchu gotowego ciastka.

(*) Czas "pieczenia" może różnić się w zależności od rodzaju kuchenki, dlatego warto obserwować rosnące ciastko. Bywa, że czasami u niektórych osób wystarczą 2 minuty, a u innych więcej. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger