wtorek, stycznia 17, 2017

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort)









 Ciasto te - to takie moje połączenie kilku przepisów, które już niejednokrotnie gościło na moim stole.
 Nic dziwnego, bo smakuje reeewelacyjnie - jest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne.
Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort.
 Polecam!

(Tortownica o średnicy około 23-24 cm)
Ciasto:
1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
1 szklanka cukru
3 łyżki bułki tartej (płaskie)
2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
 50g migdałów (bez skórki)
30g gorzkiej czekolady
5-6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
3 łyżki soku z cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
Krem:
300g serka mascarpone
150g śmietanki kremówki 30%
60g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa

Upiec ciasto.
Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem  z cytryny oraz aromatem migdałowym.
Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
Przygotować krem.
Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder. 
Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
 Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem i przykryć kolejnym blatem.
Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
(Dodatkowo ciasto/tort można udekorować.)

http://targroch.pl/pl/

14 komentarzy:

  1. Przepyszne, upiekłam mężowi jak tort na urodziny i trochę zmieniłam dekorację, przepisu na ciasto nie zmieniłam i tak jak autorka pisze mokre, niezasłodkie, po prostu rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ciesze się! A może ma Pani zdjęcie?

      Usuń
    2. Na pewno spróbuje. Choć zamiast cukru użyje brzozowego,mleko kokosowe,twaróg toffu,śmietana też kokosowa.. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    3. Również pozdrawiam i czekam na efekt.

      Usuń
  2. Ciasto przepyszne, upiekłam je mężowi jako tort na urodziny, trochę zmieniłam dekorację, ale sekretem jest ciasto....bez mąki, smakowało wszystkim, po prostu rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można użyć już gotowy mak zmielony? trzeba zalać mlekiem mimo wszystko?

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej,
    wyglada to na dosc trudny przepis i na duuuuzo pracy z nim. Czy warto po raz pierwszy robic na Swieta, czy jednak nie ryzykowac?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis może wyglądać na skomplikowany, ale tak naprawdę ciasto jest banalnie proste. Fakt, trochę trzeba się pobawić, ale warto! Polecam.

      Usuń
  5. Robilem to ciasto - tak, ja - facet. Potwierdzam - jest troche roboty, ale jak ktos lubi stanie w kuchni - to nie ma z tym problemu. A efekt - W O W

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super i gratuluję takich umiejętności. A ma pan może zdjęcie?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger