wtorek, stycznia 17, 2017

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort)









 Ciasto te - to takie moje połączenie kilku przepisów, które już niejednokrotnie gościło na moim stole.
 Nic dziwnego, bo smakuje reeewelacyjnie - jest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne.
Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort.
 Polecam!

(Tortownica o średnicy około 23-24 cm)
Ciasto:
1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
1 szklanka cukru
3 łyżki bułki tartej (płaskie)
2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
 50g migdałów (bez skórki)
30g gorzkiej czekolady
5-6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
3 łyżki soku z cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
Krem:
300g serka mascarpone
150g śmietanki kremówki 30%
60g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa

Upiec ciasto.
Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem  z cytryny oraz aromatem migdałowym.
Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
Przygotować krem.
Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder. 
Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
 Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem i przykryć kolejnym blatem.
Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
(Dodatkowo ciasto/tort można udekorować.)

http://targroch.pl/pl/

40 komentarzy:

  1. Przepyszne, upiekłam mężowi jak tort na urodziny i trochę zmieniłam dekorację, przepisu na ciasto nie zmieniłam i tak jak autorka pisze mokre, niezasłodkie, po prostu rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ciesze się! A może ma Pani zdjęcie?

      Usuń
    2. Na pewno spróbuje. Choć zamiast cukru użyje brzozowego,mleko kokosowe,twaróg toffu,śmietana też kokosowa.. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    3. Również pozdrawiam i czekam na efekt.

      Usuń
  2. Ciasto przepyszne, upiekłam je mężowi jako tort na urodziny, trochę zmieniłam dekorację, ale sekretem jest ciasto....bez mąki, smakowało wszystkim, po prostu rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można użyć już gotowy mak zmielony? trzeba zalać mlekiem mimo wszystko?

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej,
    wyglada to na dosc trudny przepis i na duuuuzo pracy z nim. Czy warto po raz pierwszy robic na Swieta, czy jednak nie ryzykowac?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis może wyglądać na skomplikowany, ale tak naprawdę ciasto jest banalnie proste. Fakt, trochę trzeba się pobawić, ale warto! Polecam.

      Usuń
  5. Robilem to ciasto - tak, ja - facet. Potwierdzam - jest troche roboty, ale jak ktos lubi stanie w kuchni - to nie ma z tym problemu. A efekt - W O W

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super i gratuluję takich umiejętności. A ma pan może zdjęcie?

      Usuń
  6. Witam, chciałbym zapytać jakie by były proporcje na tortownice o średnicy 26cm albo blacha do ciast 27x35cm? Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tortownicę 26 cm należy jeszcze doliczyć 1/4 składników.
      Natomiast na podany wymiar blachy podwoić ilość składników i także dodać ich 1/4 część.

      Usuń
  7. super ciasto! Prezentuje się na przepyszny deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam czy może byc such mak mielony ,jeśli tak to ile

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne jest to ciasto i narobiłaś mi ogromnego apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Może spróbujesz skorzystać z przepisu?

      Usuń
  10. Mam pytanie czy te proporcje będą odpowiednie na prostokątną blachę, czy może wyjść zbyt niskie??

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspanialy pomysł z przekładanym ciastem ja teraz niedawno takie zrobiłam pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również przesyłam pozdrowienia <3

      Usuń
  12. Bardzo proszę o podanie ilości maku suchego mielonego, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 szklanka bez mielenia, około 160g.

      Usuń
    2. Witam czy gotowa z puszki masa makowa się sprawdzi? Czy jest w puszcze sama mak bez dodatków
      Jeśli kupie mak mielony suchy to wtedy mleka mie dawac

      Usuń
    3. Nie wiem czy jest masa makowa bez dodatków. Osobiście nie spotkałam się z taką. Wtedy trzeba całkowicie zmienić proporcje, w tym cukier.
      Jeśli Pani użyje suchego maku bez mleka to ciasto nie będzie takie wilgotne.

      Usuń
  13. Witam czy jak mak suchy mielony z paczki to już mleka nie dawać,a czy z puszki zwykła masa makowa np helios?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpisałam powyżej. Masy makowe są zazwyczaj słodzone i należałoby zmodyfikować przepis. Suchy mak bez mleka sprawi, że ciasto nie będzie wilgotne. Warto go również namoczyć.

      Usuń
  14. Ten przepis Ci kradnę!
    Niesamowicie apetyczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie zamierzam coś z tym zrobić Di:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam makowce, idealne do kawki. Przepis wypróbuję w weekend;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności u Ciebie:) Uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger