Mini placuszki bananowo-owsiane to jedne z tych placków, które zawsze znikną błyskawicznie. Często robię je na śniadanie i/lub pakuję córce do szkoły. Czasami też przygotowuje z nich urocze koreczki z owocami. Zresztą przyznam Wam szczerze, że sama jestem miłośniczką tego typu placków. Są nie tylko bardzo smaczne, ale też syte i proste w przygotowaniu. Składają się zaledwie z 3 składników, które najprawdopodobniej znajdują się w każdym domu. Banan nadaje im idealnej słodyczy, więc masy nie trzeba dosładzać. I jeszcze jedna wiadomość dla osób, które nie mogą lub unikają glutenu – tymi placuszkami bananowymi możecie się objadać bezkarnie! To kto się skusi?
Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: maksymalnie 10 minut
Placuszki z banana i płatków owsianych – składniki:
- 1 banan
- 1 jajko
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
Opcjonalnie:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Placuszki z banana i płatków owsianych – przygotowanie:
W misce należy umieścić kawałki banana, jajko i płatki owsiane – opcjonalnie dodać cynamon. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą konsystencję.
(Banana można także podusić widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami.)
Na rozgrzaną patelnię (moja nie przywiera, ale jeśli z Waszą jest inaczej, przed rozgrzaniem delikatnie ją natłuśćcie) wykładać niewielkie porcie ciasta – około 1/2 łyżki stołowej. Placuszki smażyć z obu stron na niewielkim ogniu.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!