Ogórki kiszone od zawsze gościły w moim domu. Przygotowywała je moja babcia, mama, a teraz ja. Moja rodzina bardzo lubi kiszonki, więc nie może ich nigdy zabraknąć. Szczególnie ogórków, których miłośniczką jest moja córka. Warto zaznaczyć, że kiszonki są naturalnym probiotykiem wspierającym naszą mikroflorę jelitową i skarbnicą cennych witamin oraz minerałów. To idealne połączenie na wzmocnienie odporności, co jest bardzo ważne w okresie jesienno-zimowym. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na ogórki kiszone, to właśnie macie go przed sobą. Ogórki wychodzą smaczne i ani razu jeszcze mi się nie zepsuły.
Składniki – składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 główka czosnku
- koper z baldachimami
- korzeń i liście chrzanu
- liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu (opcjonalnie)
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1-1,5 łyżki soli niejodowanej
Ogórki kiszone – przygotowanie:
Wyparz słoiki. Wszystkie składniki dokładnie umyj, czosnek i korzeń chrzanu obierz. Na dno każdego słoika połóż łodygę kopru, kawałek liścia chrzanu i kilka liści wiśni lub czarnej porzeczki. Następnie do słoików włóż ogórki. Układaj je pionowo i dość ściśle, ale nie wpychaj "na siłę". Do każdego słoika włóż także po 2-3 ząbki czosnku, 2-3 wiórki zestruganego chrzanu i upchaj odrobinę kopru. Na wierzchu ponownie umieść koper. Całość zalej gorącą zalewą (*), aby dokładnie pokryła ogórki. Słoiki szczelnie zamknij i odstaw na kilka dni – powinny postać w temperaturze pokojowej. Następnie przenieś je do chłodnego miejsca i tam przechowuj. Po 2 tygodniach powinny się ukisić.
Ogórki kiszone – dodatkowe informacje:
(*) Zawsze zalewam ogórki gorącą wodą, ponieważ szybciej się kiszą. Wcale nie robią się miękkie, nadal są twarde i chrupkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!