sobota, września 23, 2023

Zdrowe ciasto owsiane z bananem i czekoladą

 
Ciasto owsiane z bananem i czekoladą powstało spontanicznie w mojej kuchni i już za pierwszym razem wyszło niezwykle pyszne. Lubię je piec i rozkoszować się cudownym aromatem oraz świetnym smakiem. Ciasto owsiane stanowi pożywną przekąskę, która z pewnością zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Jest bogate w błonnik oraz mnóstwo energii potrzebnej do aktywnie spędzonego czasu. Można je zapakować i zabrać na piknik, do szkoły lub pracy. Banan oraz czekolada to doskonały duet sprawiający, że słodki smak ciasta jeszcze bardziej je uatrakcyjnia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Forma: 20 x 20 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35-40 minut


Ciasto owsiane z bananem i czekoladą - składniki:


  • 1 szklanka mąki (1 szklanka = 250 ml; u mnie 3/4 mąki pszennej graham i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej)
  • 1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 50g czekolady
  • 1 banan


Ciasto owsiane z bananem i czekoladą - przygotowanie:

 
W pierwszej misce wymieszać mąkę, płatki, dowolne słodzidło oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajka, mleko i olej. Następnie suche składniki należy dokładnie połączyć z mokrymi. Na końcu wmieszać małe kawałki czekolady. Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać i lekko upchnąć grubsze plasterki banana. Ciasto wstawić do rozgrzanego piernika i piec około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. 
 

13 komentarzy:

  1. Mm wygląda bardzo smakowicie :D
    Miłego dnia! :) Pozdrawiam!
    Wildfiret

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że smak tego ciasta mógłby mi się spodobać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam,pysznie się zapowiada. Zdrowy dodatek do śniadania szkolnego 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takim ciachem można się zajadać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda te ciasto. Ciasta z mąki pełnoziarnistej również wychodzą wyśmienicie, tym bardziej, że taka mąka jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, który odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka. Doskonała robota 👍🙂

    Pozdrawiam Cię cieplutko i serdecznie 🤗😘💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie robiłam ciasta owsianego, dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja, bardzo lubię płatki owsiane w zdrowych deserach.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie zdrowsze wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam przepisy, które można przygotować spontanicznie i smakują rewelacyjnie. To ciasto owsiane idealnie wpisuje się w tę kategorię.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger