czwartek, września 14, 2023

Placuszki bananowo-jogurtowe bez cukru

 
Placuszki bananowo-jogurtowe to jedne z tych placków, które mogłabym jeść codzienne! Zresztą moja córka również je uwielbia i często podjada w wersji solo, albo z ulubionym miodem i owocami. Placuszki bananowe na jogurcie bez cukru to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie. Można porcję zapakować w lunchbox oraz zabrać do szkoły lub pracy. Są puszyste i naprawdę pyszne! Wypróbujecie mój przepis?
 
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: do 20 minut 


Placuszki bananowo-jogurtowe - składniki:

 
  • 1 banan (najlepiej dojrzały)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 100g jogurtu naturalnego 
  • 50g mąki pszennej 
  • 1 szczypta soli

Do podania:

  • ulubione dodatki, np. miód
 

Placuszki bananowo-jogurtowe - przygotowanie:


Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a banana zblendować lub rozdusić za pomocą widelca na gładkie puree. Żółtko wymieszać z jogurtem, mąką, puree bananowym oraz roztopionym masłem. Na końcu wmieszać pianę z białkę. Na rozgrzaną patelnię (ja smażę bez tłuszczu, bo posiadam patelnię z nieprzywierającą powierzchnią) za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka = 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (*).


Placuszki bananowo-jogurtowe - dodatkowe informacje:


(*) Do placuszków nie dodaję żadnego słodzidła, ponieważ sam banan nadaje im odpowiedniego smaku. Jeśli chcę placki w bardziej słodszej wersji - podaję je z owocami i miodem. Ostatnio wraz z moją rodziną zajadamy się miodami od sprawdzonego gospodarstwa pasiecznego Pasieka Rodzinna. Oprócz miodów tradycyjnych uwielbiamy te smakowe. Są najlepsze! 
 


Wpis powstał w ramach współpracy/testowania produktów.

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger